Online marketing tips
Bezoekers omzetten in klanten
De knopstijl en call-to-action button teksten van je website of webshop aanpassen
De knopstijl en call-to-action button teksten van je website of webshop aanpassen

[VIDEO] Meer aanvragen via je site/shop 📈: welke knopstijlen en teksten laten je bezoekers actie ondernemen?

Jacques Stoop avatar
Geschreven door Jacques Stoop
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom je knopstijl én tekst vernieuwen?

Knoppen zijn erg belangrijk omdat ze aanroepen tot actie. Een knop is een belangrijk onderdeel van een zogenaamde CTA (call-to-action) waarbij je bezoekers oproept een bepaalde actie uit te voeren; bijvoorbeeld het inschrijven voor je nieuwsbrief.

Waarom twee knopstijlen de gebruikerservaring en conversie van je website verbeteren?

Door het gebruik van meerdere knopstijlen op een website kan de gebruikerservaring worden verbeterd. Het kan bijdragen aan een betere navigatie en oriëntatie, evenals aan een aantrekkelijkere sfeer en uitstraling van de website. Dit kan bijdragen aan een betere betrokkenheid en conversie van de gebruiker, wat uiteindelijk het succes van de website kan vergroten.

Welke stijl en tekst gebruiken?

Knopstijl

Wij adviseren om je belangrijkste knoppen een andere kleur te geven dat de standaard kleuren van je website of huisstijl zodat ze goed opvallen. Enkele tips:

• Zorg voor een goed contrast en daarmee leesbaarheid.

• Zorg dat het duidelijk is dat het om een knop gaat.

Knoptekst

De tekst van de knop is evengoed erg belangrijk. Enkele tips uit recente neuromarketing onderzoeken:

• Vermijdt vermoeiende werkwoorden die je het gevoel geven dat je iets moet opgeven zoals tijd, geld of energie. Gebruik dus liefst niet Geef, Koop, Meld je aan, Maak, Support, Volg, Ga naar en Lees verder.

• Gebruik werkwoorden die iets beloven en zorgen voor 'Instant Gratification' zoals Krijg, Ontvang, Ontdek en Vind.

• Gebruik urgentie zoals Nu, Vandaag, Meteen, Direct en Snel.

• Zeg duidelijk wat er gaat komen nadat men op je knop klikt, dit kun je ook in de begeleidende tekst boven of onder de knop vermelden.

Hoe vernieuw je de knopstijl en tekst?

Video uitleg:

Tekst uitleg:

LET OP: wanneer je 1 individuele knop (widget) aanpast direct in het websitebeheer dan overschrijf je de algemene knopstijl. Om dit te herstellen druk je in het tabblad 'Ontwerp' van de knop widget op "Themastijl terugzetten".

1. Klik op "Thema" in het linkermenu.

2. Klik nu op "KNOPPEN".

In dit venster kun je verschillende instellingen doen om je knopstijl te vernieuwen:

Algemeen:

1. Het is mogelijk om twee verschillende stijlen te ontwerpen voor knoppen:
    a) De primaire stijl is de stijl die het meest voorkomt op je website.

b) De secundaire stijl kan nuttig zijn om je zodat je belangrijkste knoppen extra opvallen. Of wanneer twee knoppen naast elkaar een ander uiterlijk moeten hebben. Of wanneer de primaire stijl niet geschikt is, bijvoorbeeld een knop met witte tekst op een gekleurde achtergrond. Deze kan het beste gecombineerd worden met een andere knop met gekleurde tekst op een witte achtergrond.

2. Een knop heeft 2 statussen:
    a) De gewone status wanneer je site opent.
    b) De zweefstand-status wordt geactiveerd wanneer je met je muis over de knop beweegt, dit is iets anders dan een zwevende knop.

3. Overal waar de tekst "aanwijzen" staat betekent dat je de instellingen aanpast van de knop in de status B. Op deze manier kun je mooie effecten maken die het extra duidelijk maken dat je bezoeker op de knop kan drukken!

Het font/lettertype van de knop veranderen:

1. Klik op het tabblad "KNOPTEKST".

2. Hier kun je het lettertype en andere instellingen aanpassen.

De kleuren aanpassen:

1. Nadat je op de knoppen hebt geklikt, verschijnt er een menu waar een kop "Tekst" staat. Hier kun je de kleur van de tekst aanpassen voor de normale status van de knop.

2. In dit menu vind je ook een kop "Achtergrond". Hier kun je de kleur van de knop zelf aanpassen als deze zich in de normale status bevindt.

3. Om deze aanpassingen te maken voor de zweefstand-status van de knop, scrol je verder naar het kopje 'Zweefstand' in het menu. Hier kun je de kleur van de tekst en de knop aanpassen voor wanneer de knop in de zwevende status is.

Rond of hoekig maken:

1. Ga naar de kop "Afgeronde hoeken".

2. Wanneer je op het tandwieltje klikt kun je kiezen of je alle hoeken wilt afronden, maar je kunt er ook voor kiezen om maar 1 hoek of 1 kant (2 hoeken) af te ronden.

3. Versleep de balk aan de rechterkant (of vul een getal in en druk op "enter") om de mate van afronding te bepalen.

Rand toevoegen of weghalen:

1. Ga naar de kop "Hoek en schaduw".

2. Wanneer je op het tandwieltje klikt kun je kiezen of je alle kanten een rand wilt geven, maar je kunt er ook voor kiezen om maar 1 kant een rand te geven.

3. Versleep de balk aan de rechterkant (of vul een getal in en druk op "enter") om de dikte van de lijn te bepalen.

Een schaduw toevoegen of weghalen:

1. Ga naar de kop "Hoek en schaduw".

2. Zet de schaduw aan.

3. Er verschijnt een venster of klik op de pijl rechts naast de aan/uit knop.

4. Vervolgens kun je de schaduwkleur aanpassen, schaduwtype en de positie van de schaduw.

Na het volgen van de bovenstaande stappen, heb je de knopstijl en eventueel teksten vernieuwd. Als je nog vragen hebt, start dan een chat rechtsonder en we helpen je graag.

Zoekwoorden: button, call to action