Contact widgets
Een webformulier toevoegen aan je website of webshop

[VIDEO] Maak klanten van bezoekers met webformulieren! Alles is mogelijk van kort "bel me terug" formulier tot uitgebreid "offerteformulier"

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom een webformulier toevoegen aan je website of webshop?

Met een webformulier houd je contact opnemen laagdrempelig voor de bezoekers van je website. Zo heb je meer kans dat bezoekers klanten worden!

• Een webformulier kan kort en simpel zijn (dus laagdrempelig!) zoals bijv. een "Bel me terug" formulier (bekijk voorbeeld).

• Maar een formulier kan ook uitgebreid zijn om je klanten een gespecificeerde offerte te sturen met een offerteformulier (bekijk voorbeeld).

Hoe voeg je een webformulier toe aan je website of webshop?

Video uitleg:

Tekst uitleg:

Webformulier widget plaatsen en formuliervelden toevoegen

1. Log in op mijn.graaggoedonline.nl en klik bij je website op "Bewerken".

2. Ga naar de pagina en plek waar je de widget wilt plaatsen.

3. Druk in het linker menu op "Widgets" en zoek naar "Contactformulier".

4. Sleep de widget naar de gewenste plek.

5. Klik met de rechtermuisknop op de webformulier widget, klik op "Inhoud bewerken".

6. Druk op een van de velden, bijvoorbeeld "Naam".

7. Nu kun je het veld een naam geven in het "Veldlabel".

8. PRO TIP: als je wilt dat de veldnamen in het invoerveld staan in plaats van erboven druk je op het oog icoon naast "Veldlabel" om deze te verbergen, vervolgens vul je de gewenste naam in bij het veld "Plaatsbewaarder".

9. Bij "Soort veld" stel je in wat voor veld het is. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je zeker wilt weten dat een bezoeker een e-mailadres invult of wanneer je wilt dat een bezoeker een datum invult.

10. PRO TIP: je kan ook multiple choice vragen toevoegen. Dit doe je door het soort veld in te stellen als keuzemenu, keuzerondjes of aankruisvakjes. LET OP: bij aankruisvakjes kunnen bezoekers meerdere keuzes invullen.

11. Vink "Verplicht veld" aan bij de velden die een bezoeker perse in moet vullen.

12. Vink "Nieuwe regel bij dit veld beginnen" aan als het veld op een nieuwe rij moet komen staan.

13. Druk op "+ Veld toevoegen" om meer velden toe te voegen aan je webformulier.

14. De tekst in de "verzend" staat onderaan alle formulieritems bij "Knop indienen".

15. Zet de reCAPTCHA-validatie aan.

16. Kies een reCAPTCHA-positie, wij gebruiken het "Inline selectie vakje" omdat de bezoeker daarvoor niets hoeft te doen maar toch ziet dat het formulier is beveiligt.

17. BELANGRIJK: geef het formulier een titel, ook als je deze titel niet wilt gebruiken! Vul dan de titel in en klik op het oog icoon om de titel te verbergen.

1. Met de titel herken je ieder formulier in de ingevulde formulierantwoorden.

E-mail ontvanger en de acties, beeld- en e-mailteksten voor na het indienen instellen

1. Zorg dat het inhoud tabblad van de formulierwidget is geopend, anders klik met de rechtermuisknop op de webformulier widget, klik op "Inhoud bewerken".

2. Ga naar "Indiening" > klik op "Melding van nieuwe indiening".

1. Vul de e-mailadres(sen) in die het ingevulde webformulier ontvangen.

1. BELANGRIJK: alleen de e-mailadressen die je ingeeft ontvangen de ingevulde webformulieren, dus degene die het formulier invult ontvangt GEEN e-mail.

2. NOOT: indien je vergeet een e-mailadres in te vullen wordt de e-mail naar het eerste e-mailadres in de inhoudsbibliotheek > bedrijfsinfo (zie bedrijfsinfo toevoegen) gestuurd.

2. Vul het gewenste onderwerp van de e-mail in, wanneer je meerdere webformulieren hebt is het slim om hier aan te geven om welk formulier het gaat.

3. Ga naar "Acties na indiening".

1. Vul een dankbericht in dat goed voelt voor je bezoeker en dat je kunt waarmaken ;-).

2. Vul een foutbericht in, standaard staat er al een bericht.

3. Scrol verder omlaag naar "E-MAILINSTELLINGEN" waar je een e-mail kunt opstellen die je klanten ontvangen nadat ze het formulier succesvol hebben ingevuld. Vink dit aan als je dit graag wilt.

1. Vul bij "Van naam" de naam van je bedrijf in.

2. Vul bij "Onderwerpregel e-mail" het onderwerp in van de e-mail die je klanten ontvangen, bijvoorbeeld "Contactformulier goed ontvangen".

3. Vul bij "E-mailbericht" de tekst in die in je e-mail komt te staan.

Het webformulier kan aangepast worden qua design door rechtermuisknop te klikken op de webformulier widget en "Ontwerp bewerken" te kiezen. Hier vind je alle opties om het formulier mooi maar ook gebruiksvriendelijk(!) te ontwerpen.

Meer functionaliteiten

Mocht je nog meer functionaliteiten willen zoals:

• Betalingen via een formulier met iDEAL

• Automatisch een mail verzenden naar de indiener met meer functionaliteiten zoals het gebruiken van ingevulde velden in de e-mailtekst

• Logische sprongen om alleen de nodige vragen te stellen

• Online afspraken boeken

• Voorgemaakte formulieren

• En nog veel meer

Kijk dan naar onze uitgebreide formulieroplossing met Paperform. Mocht je vragen hebben over Paperform of het toe willen voegen aan je website, start dan een chat door rechtsonder op het chat icoon te drukken.

Ingevulde webformulieren

Ingevulde webformulieren komen binnen op het adres dat zelf heb ingegeven, maar je kunt ze ook terugvinden en exporteren in het systeem:

1. Manier 1 (om specifieke formulierantwoorden op te zoeken en te verwijderen):

1. Druk in het linker menu op "Inhoud" > "Site-inhoud" > "Formulierantwoorden beheren".

2. Hier zie je alle formulieren en alle antwoorden.

3. PRO TIP: verwijder tijdig formulierantwoorden volgens de voorwaarden uit je privacyverklaring.

2. Manier 2 (om alle formulierantwoorden in een CSV bestand te downloaden):

1. Ga naar het webformulier waarvan je de reacties wil zien.

2. Klik erop met de rechtermuisknop.

3. Druk op "Reacties downloaden".

4. Het systeem download nu alle reacties van het formulier als een CSV. Dit bestandstype kan je openen met Excel en Google sheets.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je hoe je een webformulier kan toevoegen aan je website of webshop. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op door rechtsonder een chat te starten en wij helpen je graag.

Vindwoorden: contactformulieren, lead, conversie