Het thema met overkoepelende ontwerpinstellingen goed zetten voor je website of webshop
Het thema met overkoepelende ontwerpinstellingen goed zetten voor je website of webshop

[VIDEO] Wil je veel tijd besparen bij het maken of aanpassen van je website of webshop? Stel het thema dan goed in!

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom algemeen ontwerp instellen?

Door het algemeen ontwerp goed in te stellen kun je veel tijd besparen bij het maken of aanpassen van je website of webshop. In het algemeen ontwerp stel je bijvoorbeeld het lettertype van alle paragraaf teksten op je website in een keer in.

Wat is algemeen ontwerp?

In het algemeen ontwerp kun je verschillende opties instellen die het maken of aanpassen van je website of webshop efficiënter maken.

Hoe kun je algemeen ontwerp / thema instellen?

Video uitleg:

[video volgt]

Tekst uitleg:

Kleuren instellen

[uitleg volgt]

Teksten instellen

1. Ga naar mijn.graaggoedonline.nl en log in met je gegevens.

2. Kies de website of webshop waar het om gaat.

3. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

4. Klik met de linkermuisknop op "Algemene tekst".

5. Kies bij "lettertype" een lettertype dat je wilt gebruiken voor de algemene tekst.

6. Kies bij "Lettergrootte" de grootte die je wilt dat de algemene tekst zal hebben.

7. Kies bij "Kleur lettertype" voor de kleur die je wilt dat de algemene tekst zal hebben.

8. Bij "Formaat lettertype" kun je de algemene tekst "dikgedrukt" en / of "cursief" maken.

9. Bij "Tekstrichting" kun je ervoor kiezen of je de algemene tekst standaard links of rechts wilt laten beginnen.

10. Bij "Linktekst" kun je de kleur kiezen van een tekst die gelinkt is en kun je deze tekst laten onderstrepen.

11. Klik op "Meer opties" met de pijl naar beneden om meer opties te laten zien.

12. Bij "Gewicht lettertype" kun je het 'gewicht' van het lettertype kiezen.

13. Bij "Regelhoogte" kun je kiezen hoeveel ruimte er tussen de regels van de algemene tekst komt.

Enkele van deze opties komen ook terug bij het instellen van de "Algemene titels" die onder de "Algemene tekst" staan. Je kunt de verschillende titels dus op dezelfde manier instellen!

Knopstijlen instellen

Kies eerst je primaire of secundaire knop

De secundaire stijl kan nuttig zijn om je zodat je belangrijkste knoppen extra opvallen. Of wanneer twee knoppen naast elkaar een ander uiterlijk moeten hebben. Of wanneer de primaire stijl niet geschikt is, bijvoorbeeld een knop met witte tekst op een gekleurde achtergrond. Deze kan het beste gecombineerd worden met een andere knop met gekleurde tekst op een witte achtergrond.

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Knoppen".

3. Kies bovenaan of je de primaire knop stijl wilt aanpassen of de secundaire knopstijl. Waarom verschillende knoppen goed zijn voor het succes van je site lees je in dit artikel.

4. Volg nu onderstaande stappen uit 1 van de 2 onderdelen om de knop met kleuren of een afbeelding in te stellen.

Met kleuren

Wil je liever buttons met een afbeelding? Ga dan verder naar het volgende onderdeel.

1. Klik met de linkermuisknop op "Lay-out van knoppen".

2. Kies hier de soort knop die je wilt gebruiken op de website of webshop.

3. Scroll naar kopje "Achtergrond".

4. Bij "Achtergrondkleur" kun je de achtergrondkleur van de knop aanpassen.

5. Bij "Rand" kun je via het tandwiel kiezen welke rand(en) je aan wilt passen.

6. Versleep hierna de slider of vul een getal in om de grootte van de rand in te stellen.

7. Hierna kun je ernaast de kleur van de rand instellen.

8. Bij "Achtergrondkleur aanwijzen" kun je de achtergrond kleur instellen die je ziet wanneer je de knop aanwijst.

9. Bij "Randkleur aanwijzen" kun je de kleur van de rand instellen die je ziet wanneer je de knop aanwijst.

10. Als je verder naar beneden scrolt naar het kopje "Hoek en Schaduw", kun je de scherpte van de hoeken aanpassen door de schuifregelaar te verschuiven of een getal in te voeren.

11. Bij het gedeelte "Schaduw" kun je het schaduweffect in- of uitschakelen met behulp van de schuifregelaar door op de ovale knop te klikken. Wanneer je dit inschakelt, verschijnt er een menu eronder.

12. Bij "Schaduwkleur" kun je de kleur van de schaduw instellen.

13. Bij "Schaduwtype" kun je kiezen of je de schaduw aan de binnen- of buitenkant wilt hebben.

Met een afbeelding

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Knoppen".

3. Scrol naar het gedeelte met de kop "Achtergrond" en klik op "Afbeelding" onder deze kop.

4. Klik op het vak waar een "+" symbool en het woord "Afbeelding" in staan.

5. Voeg een afbeelding naar keuze toe.

6. Je kunt ook zelf een afbeelding uploaden door te klikken op de "Uploaden" link onderaan het menu dat nu tevoorschijn is gekomen.

7. Kies eronder hoe je de afbeelding wilt laten zien.

8. Bij "Positie afbeelding statisch houden" kun je aanvinken of je de afbeelding positie statisch wilt hebben.

9. Hieronder kun je, door een van de pijlen te kiezen, instellen welk deel van de afbeelding je wilt zien.

10. Zie voor de overige opties de stappen bij "De algemene knoppen van je website of webshop instellen met kleuren".

Teksten instellen

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Knoppen".

3. Ga naar het kopje "Tekst" in de balk die nu zichtbaar is.

4. Kies bij "lettertype" een lettertype dat je wilt gebruiken voor de algemene tekst.

5. Kies bij "Lettergrootte" de grootte die je wilt dat de algemene tekst zal hebben.

6. Kies bij "Kleur lettertype" voor de kleur die je wilt dat de algemene tekst zal hebben.

7. Bij "Formaat lettertype" kun je de algemene tekst "dikgedrukt", "cursief" en / of "onderstreept" maken.

8. Kies bij "Uitlijning" of je de knoptekst links, in het midden of rechts wilt uitlijnen.

9. Bij "Aanwijzing" kun je ervoor kiezen of je de knoptekst links of rechts wilt laten beginnen.

10. Scrol nu naar het gedeelte met de kop "Zweefstand". Hier kun je bij "Kleur lettertype aanwijzen" de kleur kiezen die de knoptekst moet hebben wanneer deze wordt aangewezen.

11. Bij "Formaat lettertype aanwijzen" kun je kiezen of je de knoptekst bij aanwijzen "dikgedrukt", "cursief" en / of "onderstreept" wilt maken.

Afbeeldingen instellen

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Afbeeldingen".

3. Bij "Rand" kun je via het tandwiel kiezen welke rand(en) je aan wilt passen.

4. Versleep hierna de slider of vul een getal in om de grootte van de rand in te stellen.

5. Hierna kun je ernaast de kleur van de rand instellen.

6. Bij "Afgeronde hoeken" kun je via het tandwiel kiezen welke hoek(en) je aan wilt passen.

7. Hierna kun je door de slider te verslepen of een getal in te vullen de hoeken scherper of minder scherp maken.

8. Bij "Schaduw" kun je een schaduweffect aan- of uitzetten. Als je op de pijl naar rechts te klikken wanneer "Schaduw" aan staat verschijnen er meerdere opties.

9. Bij "Schaduwkleur" kun je de kleur van de schaduw instellen.

10. Bij "Positie" kun je kiezen waar je de schaduw wilt hebben.

Rijen en kolommen instellen

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Rijen en Kolommen".

3. Klik met de linkermuisknop op "Achtergrond".

4. Bij "Achtergrondkleur" kun je de achtergrondkleur van een standaard rij vervangen.

5. Klik met de linkermuisknop op "Standaard ruimte tussen rijen".

6. Vul de standaardruimte in die je wilt hebben tussen rijen.

7. Klik met de linkermuisknop op "Standaard ruimte tussen kolommen".

8. Vul de standaardruimte in die je wilt hebben tussen kolommen.

Achtergrond(en) instellen

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Achtergronden".

3. Klik nu op "Achtergrond alle pagina's" of "Achtergrond per pagina". Als je "Achtergrond alle pagina's" selecteert, kun je stap 4 overslaan.

4. Onder het kopje "Achtergrond per pagina" bevindt zich nu een balk met pagina's. Door op een van deze pagina's te klikken, kun je een pagina naar keuze selecteren.

5. Bij "Achtergrondkleur" kun je de achtergrondkleur kiezen die je wilt dat je website of webshop krijgt.

6. Klik met de linkermuisknop op "Afbeelding".

7. Hier kun je een afbeelding kiezen, mocht je een afbeelding als achtergrond wilt hebben.

8. Klik met de linkermuisknop op "Achtergrond per pagina".

9. Hier kun je een specifieke pagina van je website of webshop kiezen waarvan je de achtergrond aan wilt passen.

10. Klik met de linkermuisknop op "Kleur".

11. Bij "Achtergrondkleur" kun je de achtergrondkleur van de gekozen pagina instellen.

12. Klik met de linkermuisknop op "Afbeelding".

13. Hier kun je een afbeelding kiezen voor de gekozen pagina, mocht je een afbeelding als achtergrond willen.

De lay-out instellen

1. Ga naar "Thema" in de balk aan de linkerkant.

2. Klik met de linkermuisknop op "Lay-out site".

3. Kies bij "Desktopbreedte" voor "1200px".

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je hoe je het thema (algemene design) van je website in instelt. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op door rechtsonder een chat te starten en wij helpen je graag.

Vindwoorden: algemeen, algemene, ontwerpen, teksten, knoppen, afbeeldingen, rijen, achtergronden, lay-out, layout, lay out