Online marketing tips
Bezoekers omzetten in klanten
Geef jouw producten persoonlijkheid met POV marketing

Heb je een geweldig product dat niet goed verkoopt? Ontdek de kracht van POV marketing om het aantrekkelijker te maken voor klanten!

Ralph avatar
Geschreven door Ralph
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Point of View (POV) marketing?

POV marketing draait om het laten zien van je product vanuit het perspectief van de gebruiker. Het idee is dat mensen eerder geneigd zijn actie te ondernemen als ze zichzelf levendig kunnen voorstellen hoe ze dat doen. Dit psychologische trucje staat bekend als het Self-Reference Effect. Door mensen een mentaal beeld te geven van het gebruik van jouw product, kun je hun verlangen activeren.

Visualiseer de gebruikerservaring

Het draait allemaal om het visualiseren van de gebruikerservaring. Hier zijn drie belangrijke elementen om te onthouden:

1. Gebruikers Point of View (POV)

De gebruiker is de held van het verhaal, dus we moeten alles vanuit hun perspectief visualiseren. In de praktijk betekent dit dat we een eerstepersoonsperspectief moeten gebruiken:

• Fysiek product: toon bijvoorbeeld een hand die het product vasthoudt, zodat gebruikers zich kunnen voorstellen hoe het in hun dagelijks leven past.

• Mobiele app: toon een duim die de app actief gebruikt, waardoor gebruikers kunnen zien hoe intuïtief en gebruiksvriendelijk het is.

• Desktop/web app: gebruik een eerstepersoonsweergave van een computer of cursor die ermee navigeert, zodat gebruikers zich kunnen voorstellen hoe ze de applicatie op hun eigen computer zouden gebruiken.

Dit kleine verschil kan een groot effect hebben. Het stelt potentiële klanten in staat zich voor te stellen dat ze je product al gebruiken.

2. Gemak van actie

We willen dat mensen denken dat het voltooien van een actie super eenvoudig is. We kunnen het gemak van actie visualiseren met slimme aanpassingen aan de gebruikerservaring (UX) of slimme teksten:

• Verwijder obstakels: optimaliseer de gebruikerservaring om obstakels te verwijderen die de actie zouden kunnen vertragen. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een knop hebt om een product te kopen. Plaats deze knop op een prominente en gemakkelijk te vinden locatie op je website, zodat gebruikers deze direct kunnen zien en klikken zonder te hoeven zoeken. Om een knop extra te laten opvallen, kun je bijvoorbeeld ook Lottie-animaties gebruiken.

• Visualiseer het resultaat: laat mensen zien wat er direct na de actie gebeurt, om ze het gevoel te geven dat ze er al bijna zijn. Bijvoorbeeld, als je een aanmeldingsformulier hebt op je website, toon dan direct na het invullen van het formulier een bevestigingsbericht of een welkomstpagina om gebruikers te laten weten dat ze succesvol zijn aangemeld.

PRO TIP: Knoppen zijn erg belangrijk omdat ze aanroepen tot actie. Een knop is een belangrijk onderdeel van een zogenaamde CTA (call-to-action) waarbij je bezoekers oproept een bepaalde actie uit te voeren; bijvoorbeeld het inschrijven voor je nieuwsbrief.

3. Simuleer de gebruikersomgeving

Het laatste stukje van de puzzel is om gebruikers je product in actie te laten zien, binnen de context waarin ze het zouden gebruiken. Dit helpt hen zich voor te stellen hoe hun leven verbetert met jouw product. Hier zijn enkele manieren om dat te doen:

• Demo video's: gebruik video's om jouw product vanuit het perspectief van de gebruiker te tonen, zodat ze zich kunnen inleven in het gebruik ervan.

• Gebruikersverhalen en getuigenissen: verzamel verhalen van tevreden klanten die jouw product hebben gebruikt en laat hen vertellen hoe hun leven is verbeterd. Deze verhalen helpen potentiële klanten zich in te leven in het perspectief van andere gebruikers en kunnen hen overtuigen.

• Voor-en-na vergelijkingen: toon voor-en-na vergelijkingen vanuit het oogpunt van de gebruiker, zodat zij de transformatie kunnen visualiseren.

PRO TIP: deel illustraties en video's online om de waarde van jouw product te benadrukken en potentiële klanten aan te trekken.

Door deze strategieën toe te passen, kun je POV marketing effectiever inzetten en potentiële klanten beter betrekken bij jouw product.

De psychologie erachter

Het krachtige van visualisatie is dat het mensen motiveert om actie te ondernemen. Het activeert denkpatronen zoals het gevoel van bezit, vooruitgang en de angst om iets te missen. Dit moedigt mensen aan om de gewenste stappen te nemen.

Dus, onthoud: zet gebruikers in de bestuurdersstoel van de actie, maak het moeiteloos en creëer een gebruikersomgeving die echt aanvoelt.

Met POV marketing kun je een persoonlijke en aantrekkelijke draai geven aan je producten, waardoor potentiële klanten zich gemakkelijk kunnen voorstellen hoe ze ervan kunnen genieten. Dus, gebruik dit psychologische trucje en maak je producten onweerstaanbaar!

Vindwoorden: POV marketing, Point of View, conversie