Alle collecties
Online veiligheid
Hoe herken je domeinnaamfraude?
Hoe herken je domeinnaamfraude?

In dit artikel leggen we uit hoe je domeinnaamfraude kunt herkennen én voorkomen.

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is domeinnaamfraude?

Doorlopend ontvangen wij meldingen over online oplichters. Ze willen je iets laten betalen dat je helemaal niet afneemt/gebruikt bij de betreffende partij (spookfactuur), je iets verkopen dat je niet nodig hebt én wat bij ons goedkoper is (domeinnaamfraude) of ze willen je zelfs in de val lokken met een nepmail of neptelefoontje (phishing).

Je krijgt een e-mail of telefoontje dat een ander bedrijf een gelijknamige domeinnaam wil registreren met een andere extensie (bijv. .net of .com) dan jij nu gebruikt. Diegene biedt opdringerig aan om deze domeinnaam snel te registreren, altijd tegen een veel te hoge prijs.

Goed om te weten: je hoeft hier niet op in te gaan, enerzijds omdat het bangmakerij is en anderzijds omdat je de domeinnaam eventueel kunt terugkrijgen. Lees daarover meer in het artikel Concurrent registreert domeinnaam.

Mocht je een verdacht telefoongesprek of mailtje hebben ontvangen en twijfel je na het lezen van dit artikel nog? Neem dan contact met ons op via telefoon, e-mail of de chat rechtsonder.

Hoe voorkom je domeinnaamfraude?

  • Ga nooit zomaar akkoord wanneer je benadert wordt en laat je niet onder druk zetten.

  • Meestal zeggen ze dat iemand anders een gelijknamige domeinnaam als die je nu hebt wilt registreren, maar dat jij "Eerste registratie recht" hebt omdat jij de domeinnaam eerst had geregistreerd. Er bestaat helemaal niets zoals een "Eerste registratie recht".

  • Vertrouw nooit een onbekende aanbieder die jou zomaar ineens benadert.

  • Google altijd de naam van de aanbieder (+ betrouwbaar of + oplichting) en kijk dan bij de nieuwsartikelen of naar de (Google) reviews.

  • Wanneer je twijfelt over een aanbieder kun je altijd contact met ons opnemen.

Hoe ziet domeinnaamfraude eruit?

Wij hebben laatst zelf ook zo'n e-mail ontvangen. Dit is hoe die e-mail eruit ziet:

Mocht je een verdacht telefoongesprek of mailtje hebben ontvangen en twijfel je na het lezen van dit artikel nog? Neem dan contact met ons op via telefoon, e-mail of de chat rechtsonder.

Vindwoorden: domeinnaamfraude, domeinfraude, fraude, oplichting, scam, gebeld over domeinnaam, gemaild over domeinnaam, oplichting, domeinnaam oplichting

Was dit een antwoord op uw vraag?