Alle collecties
Online veiligheid
Concurrent registreert domeinnaam
Concurrent registreert domeinnaam

Het is best een vervelende situatie als een concurrent je domeinnaam "steelt". Toch gebeurt het, maar gelukkig is er wel iets aan te doen!

Sid Brinkmans avatar
Geschreven door Sid Brinkmans
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Foto van een zoekbalk.

Foto: Pixabay

Wat houdt de UDRP-procedure in?

Het is belangrijk om te weten dat de eerste aanvrager van een domeinnaam deze domeinnaam bezit, zelfs als er een merk van een ander bedrijf in verwerkt is. Gelukkig maakt de Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP) het mogelijk voor een ondernemer om te proberen hun domeinnaam terug te winnen.

Voor Nederlandse domeinnamen geldt, dat je moet kunnen aantonen dat de domeinnaam bijna exact overeenkomt met jouw merk, dat de tegenpartij geen legitieme claim heeft op die naam, en dat de domeinnaam geregistreerd is met een onethisch doel.

Hoe kun je jouw domeinnamen terugkrijgen?

Een recente zaak

Neem als voorbeeld de volgende situatie, die vrij recent heeft plaatsgevonden. De partij die de zaak aanspant, actief onder de naam ‘Stichting HBO Register Complementaire Zorg’ sinds 2007, heeft in 2012 het merk RBCZ aangevraagd. Echter, de domeinnaam werd twee jaar eerder al vastgelegd door Civas, een concurrent, die de domeinnaam niet in gebruik nam. Had de eiser het merk in 2007 geregistreerd, dan zou dit bewijs van vals spel van de tegenpartij zijn geweest. Nu moest dit op een andere manier worden bewezen.

Eiser wint: domeinnaam was te kwader trouw geregistreerd

In 2021 werd de domeinnaam overgedragen aan de tegenpartij. Ondanks dat de tegenpartij niet heeft toegelicht waarom hij specifiek deze vier letters heeft gekozen. Daarom is het aan te nemen dat de domeinnaam voor valse bedoelingen is geregistreerd door de tegenpartij en diende deze eigenlijk te worden overgedragen aan de eiser.

Ons advies

Wij willen je er graag op attenderen om altijd zorgvuldig na te denken over de registratie van je merk en bijbehorende domeinnaam om dergelijke situaties te vermijden. Door het maken van strategische, slimme beslissingen bij de registratie van je merk en natuurlijk een goede check bij een merkenbureau, kan je jezelf beschermen tegen situaties als deze.

Voorkom ook domeinnaamfraude

Men wil je bang maken en overtuigen om naast je .nl domeinnaam ook de .com, .net, etc. varianten aan te schaffen.

Je krijgt een e-mail of telefoontje dat een ander bedrijf een gelijknamige domeinnaam wil registreren met een andere extensie (bijv. .net of .com) dan jij nu gebruikt. Diegene biedt opdringerig aan om deze domeinnaam snel te registreren, altijd tegen een veel te hoge prijs.

Je weet nu dat je hier niet op in hoeft te gaan, enerzijds omdat het bangmakerij is en anderzijds omdat je de domeinnaam kunt terugkrijgen.

Vindwoorden: Domeinnaam check, domeinnaam kopen, registreer domeinnaam, website concurrentie, domeinnaam gestolen, domeinnaam gekaapt, domeinnaam terughalen

Was dit een antwoord op uw vraag?