Alle collecties
Online veiligheid
Hoe herken je spookfacturen?
Hoe herken je spookfacturen?

In dit artikel leggen we uit hoe je spookfacturen kunt herkennen én voorkomen dat je ze betaalt.

Jacques Stoop avatar
Geschreven door Jacques Stoop
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is een spookfactuur?

Doorlopend ontvangen wij meldingen over online oplichters. Ze willen je iets laten betalen dat je helemaal niet afneemt/gebruikt bij de betreffende partij (spookfactuur), je iets verkopen dat je niet nodig hebt én wat bij ons goedkoper is (domeinnaamfraude) of ze willen je zelfs in de val lokken met een nepmail of neptelefoontje (phishing).

Je ontvangt een factuur voor een dienst die je helemaal niet afneemt/gebruikt bij de betreffende partij. Het venijnige is vaak dat het om een factuur voor je hosting of domeinnaam gaat en die klopt uiteraard op de factuur...het bedrijf dat je de factuur stuurt is alleen niet het bedrijf dat de dienst aan je levert. Dat zijn wij in 99 van de 100 gevallen en indien het een andere partij is heb je dit vaak zelf geregeld en weet je van wie de factuur moet komen.

Hoe herken je een spookfactuur?

Een spookfactuur kan verschillende vormen hebben.

  1. Een aanbieding die is opgemaakt als een factuur, in de kleine lettertjes staat dan bijvoorbeeld: "Dit is een aanbieding en geen factuur".

  2. Een echte factuur zonder dat je iets hebt gekocht of aangevraagd. Dit kan een administratieve vergissing zijn of oplichters hebben deze met opzet verstuurd.

Via de website van Fraudehelpdesk kunnen recente spookfacturen worden opgezocht.

Hieronder vind je een afbeelding van een spookfactuur met opvallende zaken aangegeven met pijlen:

  1. Een snelle zoekopdracht in Google naar de naam "Web Registraties Nederland" levert meteen meerdere artikelen op die waarschuwen voor fraude.

  2. Het IBAN nummer begint met de landcode voor Spanje.

  3. In de kleine lettertjes staat het voorbeeld van hierboven vernoemt namelijk: "Dit is een aanbieding en geen factuur".

Hoe herken ik een factuur van GraagGoedOnline.nl?

Wij versturen onze facturen altijd met dezelfde lay-out en altijd in onze huisstijl. Onze facturen zien er dus altijd hetzelfde uit, ongeacht voor welke werkzaamheden deze is verstuurd. Wij gebruiken ook altijd ons eigen IBAN nummer, dat te vinden is op onze website 😉.

Mocht je een verdacht telefoongesprek of mailtje hebben ontvangen en twijfel je na het lezen van dit artikel nog? Neem dan contact met ons op via telefoon, e-mail of de chat rechtsonder.

Vindwoorden: fraude, oplichting, scam, gebeld over domeinnaam, gemaild over domeinnaam, oplichting, domeinnaam oplichting

Was dit een antwoord op uw vraag?