Total Blocking Time (TBT) optimaliseren

Zorg dat je bezoekers niet te lang stil zitten.

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom Total Blocking Time optimaliseren?

TBT is belangrijk om te optimaliseren om je bezoekers een goed gevoel te geven. Wanneer mensen te lang moeten wachten op het laden van een website zijn ze vaak geneigd om de website te verlaten. Dit zorgt dus voor minder bezoekers en minder leads.

Wat is Total Blocking Time?

Total Blocking Time is de tijd waarin de browser aan het wachten is op processen van de website. Denk hierbij aan scripts laden en content downloaden. Tijdens een deel van deze processen kan de browser namelijk geen andere taken doen. Waardoor je dus aan het wachten bent op een nog niet werkende pagina.

Om een goede score te krijgen moet de TBT onder 300ms (300ms is 0,3 seconde) zijn. tussen 300ms en 600ms is er ruimte voor verbetering. Boven de 600ms zullen mensen sneller geneigd zijn om van je website af te gaan en is het dus belangrijk om te gaan verbeteren.

How to Reduce Total Blocking Time (TBT) on WordPress

Hoe optimaliseer je Total Blocking time?

  1. Gebruik zo min mogelijk JavaScript.

  2. Gebruik zo min mogelijk externe scripts.

  3. Verwijder niet gebruikte Google Fonts. Deze kan je vinden onder "Ontwerp" --> "algemene tekst" --> Het lettertype icoontje "zie screenshot hieronder". Druk hier op het kruisje bij alle Google Fonts die je niet gebruikt

  4. De "Afbeeldingen en widgets vertraagd laden" optie inschakelen. Deze kan je vinden onder het kopje "SEO" (zie de screenshot hieronder).

  5. De "Standaardsysteemlettertypen weergeven terwijl aangepaste lettertypen worden geladen" optie inschakelen. deze kan je vinden onder het kopje "SEO" (zie de screenshot hieronder).

  6. Zet niet meerdere afbeeldingen boven de vouw (het bovenste stuk van je website dat zichtbaar is zonder te scrollen).

  7. DOM (Document Object Model) elementen verminderen, dit doe je door minder widgets te gebruiken. Om minder widgets te gebruiken kan je bijvoorbeeld veelgestelde vragen in een veelgestelde vragen widget zetten in plaats van deze onder elkaar te zetten in aparte tekst widgets.

  8. Google Tag Manager (GTM) in de footer (Body end) zetten in plaats van de header.

  9. ✅ JavaScript optimaliseren. Dit wordt automatisch door het systeem gedaan door zo weinig mogelijk verschillende bestanden te gebruiken en code te optimaliseren.

  10. BELANGRIJK: doe je aanpassingen aan je site of shop dan wacht 2 tot 5 minuten voordat je de test doet zodat het systeem je site heeft gecacht én geoptimaliseerd op de achtergrond. Dit gebeurd NAdat je publiceert.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je hoe je een betere score krijgt voor FID op Google. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op door rechtsonder een chat te starten en wij helpen je graag.

Andere artikelen

Wil je meteen verdergaan met het optimaliseren van je Core Web vitals? We hebben hier alle artikelen voor je op een rijtje gezet:

Vindwoorden: First Input Delay, FID, Core Web Vitals, Google, Website optimalisatie.

Was dit een antwoord op uw vraag?