Google Core Web Vitals 2024

De nieuwe statistieken van Google die jouw ranking bepalen uitgelegd.

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom zijn de nieuwe Core Web Vitals belangrijk?

Google Core Web Vitals is de nieuwe norm in het meten van de gebruikerservaring.

De Core Web Vitals van Google zijn nieuwe, belangrijke kwaliteitssignalen om de verschillende aspecten van de user experience te beoordelen, te optimaliseren en continu te monitoren. Goed scoren op deze punten wordt niet alleen belangrijk voor de positie in Google en dus vindbaarheid van je site, maar vergroot ook de kans dat bezoekers langer op je website actief blijven. Wat bijdraagt aan je online succes.

Wat zijn Core Web Vitals?

Core Web Vitals zijn de nieuwe statistieken die Google gebruikt bij het beoordelen van de gebruikerservaring van een pagina.

Web Vitals zijn onderverdeeld in de volgende 3 statistieken:

Total Blocking Time (TBT) is niet een van de 3 statistieken die meegenomen wordt in de ranking van Google, maar het is wel belangrijk om dit te optimaliseren omdat TBT veel doet voor de gebruikerservaring.

Wat is het verschil tussen veldgegevens en labgegevens?

Wanneer je kijkt naar de PageSpeed Insights van Google zie je misschien dat grote websites zoals Coolblue meer statistieken hebben dan je eigen website.

Dit komt doordat Google verschil maakt tussen veldgegevens en labgegevens.

Wat zijn labgegevens

Labgegevens die je altijd. Dit zijn de gegevens op basis van de PageSpeed test van Google.

Wat zijn veldgegevens

Veldgegevens zijn gegevens op basis van echte bezoekers, Google verzamelt deze statistieken en geeft deze weer samen met de labgegevens. Er moeten echter wel veel bezoekers op een website gekomen zijn om veldgegevens te tonen.

Scoort je site slechter bij de labgegevens dan de veldgegevens? Geen paniek!

Je merkt misschien dat je website slechter scoort bij de labgegevens dan bij de veldgegevens. Dit komt doordat Google "gemiddelde" internetsnelheden en hardware gebruikt om een indicatie te krijgen van de snelheid van je website. Echter zal dit "gemiddelde" altijd lager zijn dan wat er in werkelijkheid gebruikt wordt in Nederland. Zo wordt er bijvoorbeeld getest met een verbinding die gelijk staat aan de snelheid van 3G, terwijl iedereen in Nederland toegang heeft tot het veel snellere 4G en vaak zelfs 5G. Labgegevens zijn hierdoor geen accurate representatie van de snelheid van je website en worden hierdoor ook niet gebruikt om de ranking van je website te bepalen.

Tips voor Core Web Vitals

We hebben veel verbeteringen achter de schermen doorgevoerd om je site klaar te maken voor deze nieuwe statistieken, en hoewel platformwijzigingen zeker veel kunnen doen om de pagina-ervaring automatisch te verbeteren, kan technologie niet alle gevallen oplossen.

Daarom is het zo belangrijk dat je rekening houdt met de gebruikerservaring wanneer je sites bouwt. Hiervoor hebben we hieronder een paar tips voor je om de Core Web Vitals van je website te verbeteren.

1. Gebruik geen grote widgets aan de bovenkant van je website.

2. Gebruik niet meer dan één grote widget per pagina.

3. Gebruik niet meer dan 2 fonts per site.

4. Zorg dat de Core Web Vitals (CLS, LCP, FID) gebruikt worden om de website te verbeteren. Klik op de rode knoppen bovenaan dit artikel hierboven om per statistiek tips te krijgen.

Vindwoorden: Google, Core Web VItals, statistieken, bezoekers, CLS, LCP, FID