First Input Delay (FID) optimaliseren

Een goede ervaring voor jouw bezoekers creëren

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom First Input Delay optimaliseren?

FID meet hoelang een bezoeker moet wachten op de eerste interactie met elementen. Voorbeelden van die elementen zijn het gebruik van een knop of link. De tijd begint wanneer er op de knop of link wordt gedrukt.

Om een goede ervaring voor de bezoekers te creëren moet de FID onder 100ms zitten (100ms is 0,1 seconde). Als de website hier niet aan voldoet kunnen bezoekers een slechte ervaring hebben bij het gebruiken van de website.

Wat is First Input Delay?

We weten nu dus dat FID de snelheid meet van de eerste interactie met een element zoals een knop of link.

Als deze interactie binnen 100ms uitgevoerd wordt is het optimaal, als je het tussen de 100ms en 300ms duurt kunnen bezoekers het merken en heeft het verbetering nodig. Als het langer dan 300ms duurt zullen bezoekers dit merken en gaan ze sneller van de website af omdat het gebruiken van knoppen of links zolang duurt.

Hoe optimaliseer je First Input Delay?

  1. Gebruik zo min mogelijk JavaScript.

  2. De "Afbeeldingen en widgets vertraagd laden" optie inschakelen. Deze kan je vinden onder het kopje "SEO" (zie de screenshot hieronder).

  3. De "Standaardsysteemlettertypen weergeven terwijl aangepaste lettertypen worden geladen" optie inschakelen. deze kan je vinden onder het kopje "SEO" (zie de screenshot hieronder).

  4. Geen zware widgets gebruiken boven de vouw. Dit zijn zware widgets: Map, Twitter Feed, Facebook Like, Facebook Feed/Page, Facebook Comments, Audio (Soundcloud, Mixtape), Video (Custom, Youtube, Vimeo), Fotogalerij, Carrousel weergave, Lottie Animaties, Meerdere locaties, Google Agenda, and Disqus.

  5. ✅ JavaScript optimaliseren. Dit wordt automatisch door het systeem gedaan door zo weinig mogelijk verschillende bestanden te gebruiken en code te optimaliseren.

  6. ✅ CSS optimaliseren. Dit wordt automatisch door het systeem gedaan door zo weinig mogelijk verschillende bestanden te gebruiken en code te hergebruiken.

  7. BELANGRIJK: doe je aanpassingen aan je site of shop dan wacht 2 tot 5 minuten voordat je de test doet zodat het systeem je site heeft gecacht én geoptimaliseerd op de achtergrond. Dit gebeurd NAdat je publiceert.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je hoe je een betere score krijgt voor FID op Google. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op door rechtsonder een chat te starten en wij helpen je graag.

Andere artikelen

Wil je meteen verdergaan met het optimaliseren van je Core Web vitals? We hebben hier alle artikelen voor je op een rijtje gezet:

Vindwoorden: First Input Delay, FID, Core Web Vitals, Google, Website optimalisatie.

Was dit een antwoord op uw vraag?