Largest Contentful Paint (LCP) optimaliseren

Hoe snel laadt jouw website?

Rik Smeets avatar
Geschreven door Rik Smeets
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom Largest Contentful Paint optimaliseren?

LCP meet de snelheid van het laden van de grootste afbeelding, video of blokken tekst die meteen zichtbaar is. Het meten begint wanneer de pagina begint met laden.

Om hier een goede score voor te krijgen moet dit element geladen zijn binnen 2,5 seconden. Als deze score goed is krijgen bezoekers een geruststellend gevoel en denken ze eerder dat de content nuttig is omdat de pagina zo snel laadt.

Wat is Largest Contentful Paint?

We weten nu dus dat LCP de snelheid meet van het laden van het grootste element op het zichtbare deel van een pagina. Deze elementen zijn:

  • Afbeeldingen.

  • Afbeelding tags.

  • Video thumbnails.

  • Achtergrond afbeeldingen.

  • Tekstelementen.

Ook moet de pagina binnen 2,5 seconden geladen worden om een goede scoren te krijgen voor LCP. Als deze meer wordt dan 2,5 seconden dan wordt het optimaliseren van je pagina belangrijk. Als het meer als 4 seconden is krijg je een hele slechte score en is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je score goed wordt.

Hoe optimaliseer je Largest Contentful Paint?

Je optimaliseert Largest Contentful Paint door de bestandsgrootte van het grootste zichtbare element te verkleinen. Dit betekend dus dat wanneer je dit goed doet je steeds een ander Largest contentful Paint krijgt die je weer kan verbeteren. Dit kan je doen op onderstaande manieren:

  1. Resolutie van afbeeldingen verkleinen.

    Hier kan je deze tool voor gebruiken: https://compressjpeg.com/nl/

  2. Converteer afbeeldingen naar JPEG.

    Hier kan je deze tool voor gebruiken: https://onlineconvertfree.com/nl/convert/jpeg/

  3. ✅ Gebruik WebP afbeeldingen. Wanneer je JPG of JPEG afbeeldingen gebruikt op je website converteren we ze automatisch naar WebP afbeeldingen. Lees het artikel over WebP afbeeldingen voor meer informatie.

  4. ✅ Kies een goede hosting. GraagGoedOnline.nl werkt met het supersnelle AWS hosting samen met een Content Delivery Network (CDN).

  5. ✅ Het systeem berekent welke CSS en JavaScript nodig is om de content boven de vouw te tonen. Deze wordt meteen ingeladen. Alle andere CSS en JavaScript wordt pas ingeladen wanneer de rest in is geladen of wanneer er gescrollt wordt.

  6. BELANGRIJK: doe je aanpassingen aan je site of shop dan wacht 2 tot 5 minuten voordat je de test doet zodat het systeem je site heeft gecacht Ên geoptimaliseerd op de achtergrond. Dit gebeurd NAdat je publiceert.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je hoe je een betere score krijgt voor LCP op Google. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op door rechtsonder een chat te starten en wij helpen je graag.

Andere artikelen

Wil je meteen verdergaan met het optimaliseren van je Core Web vitals? We hebben hier alle artikelen voor je op een rijtje gezet:

Vindwoorden: LCP, Largest Contentful Paint, Core Web Vitals, Google, Website optimalisatie.

Was dit een antwoord op uw vraag?