Google producten
Google Cloud Platform
Google Cloud Platform: API sleutel verkrijgen voor bijv. Google Maps en reviews
Google Cloud Platform: API sleutel verkrijgen voor bijv. Google Maps en reviews

We leggen je uit hoe je de API sleutel kunt verkrijgen waarmee je Google Maps of reviews op je website kunt plaatsen.

Jacques Stoop avatar
Geschreven door Jacques Stoop
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waarom een API sleutel?

Deze API sleutel is nodig om toegang te krijgen tot functies van Google op je website of webshop. Voorbeelden van deze functies zijn bijvoorbeeld Google Reviews of Google Maps.

Wat is een API sleutel?

Een API sleutel verbindt bedrijfsprocessen, diensten, content en data met jouw website of webshop op een eenvoudige en veilige manier. Het is een code die toegang geeft tot deze data. De sleutel die je via dit artikel verkrijgt geeft je dus toegang tot data van Google.

Video uitleg: hoe verkrijg je jouw API sleutel?

LET OP deze stappen zijn niet volledig verwerkt in de video maar dienen WEL uitgevoerd te worden om bijv. de review widget juist te laten werken:

• Stap 8 uit de tekst uitleg hieronder; voeg de links toe.

• Stap 13 uit de tekst uitleg hieronder; koppel een factureringsmethode. *

Tekst uitleg: hoe verkrijg je jouw API sleutel

1. Log in op het Google Cloud Platform met het Google account wat is verbonden aan je Google Mijn Bedrijf.

2. Selecteer bovenin het project waarvoor je de API sleutel wilt aanvragen of maak er een aan. Geef het nieuwe project de naam van je bedrijf, bijvoorbeeld "GraagGoedOnline".

3. Klik op “API's en services” en vervolgens op “Referenties”.

4. Klik bovenin op “+ Inloggegevens maken” en kies vervolgens voor API key.

5. Klik dan op “Sleutel beperken”.

6. Geef de sleutel een duidelijke naam zoals "Google reviews op website"

7. Selecteer bij "App-beperkingen" de optie "HTTP-verwijzingen (websites)".

8. Klik op "EEN ITEM TOEVOEGEN" bij het kopje "Verzoeken van deze HTTP-verwijzingen (websites) accepteren" en vul onderstaande gegevens in klik daarna op "KLAAR" (doe je dit niet werkt de review widget niet!):

- https://*.jouwdomeinnaam.nl/* (vervang "jouwdomeinnaam.nl" ;-))

- https://*.graaggoedonline.nl/*
    LET OP: dit moet je voor allebei de domeinnamen apart doen.

9. Klik onderaan op "OPSLAAN"

10. Klik in de linkerbalk op "Dashboard".

11. Klik bovenaan op "+ API's en services inschakelen".

12. Zoek naar "Places API" en schakel deze in.

13. Zoek naar "Maps Javascript API" en schakel deze in.

14. Koppel een factureringsmethode door in het navigatiemenu op "Facturering" te klikken en volg de stappen op het scherm. *

15. Als je dit gedaan hebt kun je de Google Reviews instellen op je website. Hoe je dit doet lees je in het artikel Google Mijn Bedrijf: Google reviews toevoegen aan je website of webshop.

*= Naar aanleiding van het aanvragen van deze API sleutel kan het zijn dat Google telefonisch contact met je opneemt (dit was bij ons het geval). In dit gesprek vragen ze of je een veelvuldig gebruiker bent van deze API. Geef aan dat je dit niet bent en je de API alleen gebruikt om Google functies op je website of webshop te plaatsen.

Ben je geen Coolblue.nl, dan zul je niet de grens bereiken waarop je Google moet betalen voor deze diensten (wij bereiken deze grens ook niet). Daarnaast brengt Google nooit onverwachte kosten in rekening, als er kosten zijn wordt je hier eerst van op de hoogte gebracht en kun je deze kosten accepteren of kiezen om de functionaliteit (in dit geval de review widget) niet meer te tonen op je website of webshop. Heb je na het lezen van deze uitleg nog vragen, neem dan contact met ons op.