Stap 06 Privacyverklaring - Je site of shop AVG-compliant maken

Hoe stel je een privacyverklaring op die aan de AVG-wet voldoet?

Jacques Stoop avatar
Geschreven door Jacques Stoop
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Zorg dat je Stap 00 AVG/GDPR - Je site of shop AVG-compliant maken: alle relevante achtergrondinformatie hebt gelezen voordat je verder gaat. In deze stap geven we specifieke achtergrondinformatie over "de privacyverklaring" zodat je de acties onderaan dit artikel kunt uitvoeren.

Nu kun je jouw privacyverklaring pagina opstellen aan de hand van de notities die je in voorgaande stappen hebt gemaakt. Ben je GraagGoedOnline.nl klant dan hebben het meeste werk al voor je gedaan. Volg onderstaande acties.

Ben je geen GraagGoedOnline.nl klant dan kun je wel gebruik maken van de voor onze klanten opgestelde privacyverklaring (klik hier). Wil je jouw website of webshop helemaal AVG-compliant maken?  Kies dan voor een nieuwe GraagGoedOnline.nl website/shop.

Acties

Als GraagGoedOnline.nl klant heb je ons keuzeformulier ingevuld (of we hebben dit samen gedaan). Afhankelijk van je keuze bij de vraag 'Jouw keuze voor “De gevolgen voor je site/shop en je bezoekers/klanten”' volg je onderstaande instructies (LATEN-, SAMEN-, of ZELF DOEN).

Jouw keuze voor “De gevolgen voor je site/shop en je bezoekers/klanten”

Jouw keuze staat bovenaan in de [UPDATE] e-mail die we je hebben gestuurd.

Keuze "LATEN DOEN" - Privacyverklaring opstellen:
Wanneer je in het keuzeformulier hebt gekozen voor "LATEN DOEN" dan laat je ons (bijna) alles doen en plaatsen we de privacyverklaring voor je. MAAR zoals we hebben aangegeven dien je ons wél inzicht te geven in jouw offline gegevensverwerking. Hieronder staat hoe je dat doet. Je kunt kiezen uit een video uitleg of tekstuitleg:

Video uitleg:
Ga na of je een 1.0 of 2.0 website/webshop hebt (klik hier) en klik hieronder op de  video uitleg voor het 1.0 of 2.0 systeem.

Video uitleg 1.0 systeem

Video uitleg 2.0 systeem

Tekstuitleg:

1. Om de privacyverklaring af te maken volg je de tekstuitleg hieronder bij "ZELF DOEN" vanaf punt 5 en je kunt punt 7 overslaan omdat wij dit al voor je hebben gedaan.

2. Wanneer je vragen hebt dan raadpleeg dit stappenplan of het antwoord ertussen staat. Wanneer je het antwoord niet kunt vinden of je hebt advies nodig neem dan gerust contact met ons op via chat (zie de knop rechts onderaan deze pagina of in je websitebeheer), telefoon of e-mail.

Keuze "SAMEN DOEN" - Privacyverklaring opstellen:
Wanneer je in het keuzeformulier hebt gekozen voor "SAMEN DOEN" hebben wij de door ons opgestelde privacyverklaring tekst geplaatst en de algemene tekst tussen [blokhaken] alvast voor je vervangen met de juiste gegevens. Nu moet je zelf de privacyverklaring afmaken. Hieronder staat hoe je dat doet. Je kunt kiezen uit een video uitleg of tekstuitleg:

Video uitleg:
Ga na of je een 1.0 of 2.0 website/webshop hebt (klik hier) en klik hieronder op de  video uitleg voor het 1.0 of 2.0 systeem.

Video uitleg 1.0 systeem

Video uitleg 2.0 systeem

Tekstuitleg:

1. Om de privacyverklaring af te maken volg je de tekstuitleg hieronder bij "ZELF DOEN" vanaf punt 5 en je kunt punt 7 overslaan omdat wij dit al voor je hebben gedaan.

2. Wanneer je vragen hebt dan raadpleeg dit stappenplan of het antwoord ertussen staat. Wanneer je het antwoord niet kunt vinden of je hebt advies nodig neem dan gerust contact met ons op via chat (zie de knop rechts onderaan deze pagina of in je websitebeheer), telefoon of e-mail.

Keuze "ZELF DOEN" - Privacyverklaring opstellen:
Wanneer je in het keuzeformulier hebt gekozen voor "ZELF DOEN" ga je zelf aan de slag met het plaatsen van de privacyverklaring en dien je alle gegevens tussen de rode [blokhaken] te vervangen. Je kunt kiezen uit een video uitleg of tekstuitleg:

Video uitleg:
Ga na of je een 1.0 of 2.0 website/webshop hebt (klik hier) en klik hieronder op de  video uitleg voor het 1.0 of 2.0 systeem.

Video uitleg 1.0 systeem

Video uitleg 2.0 systeem

Tekstuitleg:

1. Wanneer je vragen hebt dan raadpleeg dit stappenplan of het antwoord ertussen staat. Wanneer je het antwoord niet kunt vinden of je hebt advies nodig neem dan gerust contact met ons op via chat (zie de knop rechts onderaan deze pagina of in je websitebeheer), telefoon of e-mail.

2. Open de privacyverklaring (klik op deze link) die wij voor je hebben opgesteld aan de hand van dit stappenplan (dit scheelt je veel tijd en je hoeft dit stappenplan dus niet perse door te nemen!).

3. Bepaal of je de U- of JE-vorm tekst wilt gebruiken. Je hebt nu 2 mogelijkheden:
    a) Je gebruikt de tekst-versie.
    - Nadeel: de opmaak gaat waarschijnlijk deels verloren ( zoals kleuren, dikgedrukt, schuingedrukt, links en opsommingen) bij het plakken van de tekst in je website/webshop. Hierdoor moet je goed opletten dat je alle gegevens tussen de [blokhaken] vervangt en je moet de tekst/links opnieuw opmaken.
    b) Je gebruikt de HTML-versie (voor gevorderden).

4. Kopieer de tekst en plak de tekst in een tekstverwerker bijv. Word of Google Drive. Ga per mogelijkheid nu als volgt te werk:
    a) Je gebruikt de tekst-versie.
    i) Zoek en vervang de volgende teksten voor de juiste gegevens: [Naam onderneming], [website/webshop], [[email protected]], [jouw EU-vestigingsland].
    ii)
    Ga na of je een 1.0 of 2.0 website/webshop hebt (klik hier) en verwijder het onderdeel dat niet aansluit op jouw versie bij "[1.0 of 2.0 SITES&SHOPS]" (dit is geel gearceerd).
    b) Je gebruikt de HTML-versie (voor gevorderden).
    i) Zoek en vervang de volgende teksten voor de juiste gegevens: <span style="color: red !important;">[Naam onderneming]</span>, <span style="color: red !important;">[website/webshop]</span>, [[email protected]], <span style="color: red !important;">[jouw EU-vestigingsland]</span>.
    ii)
    Ga na of je een 1.0 of 2.0 website/webshop hebt (klik hier) en verwijder het onderdeel dat niet aansluit op jouw versie bij "[1.0 of 2.0 SITES&SHOPS]" (dit is geel gearceerd). Dit kun je eventueel ook doen nadat je de HTML in je website/webshop hebt geplaatst.

5. Log in bij je website of webshop. Je logingegevens heb je bij de oplevering van je website/shop per mail van ons ontvangen of je hebt deze zelf aangemaakt.

6. Navigeer naar de privacyverklaring pagina, afhankelijk van je website/shop versie (klik hier om te kijken welke versie jij hebt) doe je dat als volgt:
    a) 1.0 versie
    i) Onderaan je website/shop staat de link naar je privacyverklaring pagina, klik op deze link.
    ii) Druk op de button 'Bewerk item' die rechts bovenaan deze pagina staat.
    b) 2.0 versie
    i) Druk aan de linkerkant op de button 'INSTELLINGEN'.
    ii) Klik nu op 'PRIVACYINSTELLINGEN'.
    iii) Druk bij 'Privacypagina' op de rode button 'Aanpassen'.

7. Plaats nu de tekst in de privacyverklaring pagina die je van ons sjabloon hebt gekopieerd, afhankelijk van je website/shop versie (klik hier om te kijken welke versie jij hebt) doe je dat als volgt:
    a) 1.0 versie
    i) Plak/plaats de tekst-versie of klik links bovenaan de teksteditor op de knop <> om de broncode weer te geven en plak de HTML-versie (klik opnieuw op de knop <> om de tekstverwerker weer te geven).
    ii) Maak de tekst opnieuw op wanneer er opmaak is weggevallen.
    b) 2.0 versie
    i) Verwijder eventuele dummy teksten die al zijn geplaatst of pas de bestaande tekstblokken aan en plak/plaats de privacyverklaring die je zojuist zelf hebt aangepast (in punt 2 t/m 4). Of druk boven het eerste tekstveld op je rechtermuisknop en kies 'HTML/CSS bewerken <>' om de HTML-versie te plakken en verwijder de overige tekstvelden.
    ii) Maak de tekst opnieuw op wanneer er opmaak is weggevallen.

8. Volg nu de instructies die in de privacyverklaring tekst pagina staan tussen de [blokhaken]. Het is de bedoeling dat je alle tekst tussen [blokhaken] vervangt (en het rood vervangt voor jouw standaard tekstkleur) of dat je de tekst helemaal weghaalt indien dit onderdeel niet van toepassing is op jouw situatie.

Stappenplan

In 6 stappen geven we per stap relevante achtergrondinformatie om vervolgens onderaan ieder artikel oftewel stap de acties te begrijpen en uit te (laten) voeren.

Disclaimer: de inhoud van dit artikel dient enkel ter informatie en niet als juridisch advies.