Alle collecties
Artificial intelligence (AI)
Externe AI
OpenAI's ChatGPT vs Google's Gemini (voorheen BardAI)
OpenAI's ChatGPT vs Google's Gemini (voorheen BardAI)

Dit zijn de twee grootste openbare AI's op het moment. Wat is het verschil tussen de twee?

Sid Brinkmans avatar
Geschreven door Sid Brinkmans
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het is geen geheim dat AI-chatbots een grote rol spelen in de digitale wereld tegenwoordig. De twee belangrijke spelers in dit veld zijn ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google. In dit artikel zullen we deze twee "robots" vergelijken om je een beter inzicht te geven in hun functies, verschillen en mogelijke uitdagingen.

Focus en betrouwbaarheid

ChatGPT is voornamelijk gericht op het genereren van teksten en code. Gemini is daarentegen meer gericht op creativiteit. Ondanks deze verschillen in focus, hebben beide bots te maken met uitdagingen op het gebied van betrouwbaarheid. Zorg er dus altijd voor dat je de antwoorden van deze AI's controleert voordat je ze gebruikt.

Informatiebronnen en vooroordelen

ChatGPT en Gemini beantwoorden vragen op basis van verschillende informatiebronnen. ChatGPT haalt informatie uit de data van internet tot aan september 2021 waarop het is getraind. Medio 2023 is Microsoft's zoekmachine Bing toegevoegd hierdoor krijgt chatGPT verwijzingen naar websites en databronnen. Ook kan recentere informatie worden weergegeven.

Gemini haalt zijn informatie van het internet via de eigen Google zoekmachine. Dit heeft geleid tot zorgen over mogelijke vooroordelen van de AI's. Er zijn beschuldigingen geweest dat ChatGPT partijdige antwoorden geeft, dit kan leiden tot informatie die niet helemaal klopt. Ook is er gesuggereerd dat Gemini, doordat het informatie uit het ongefilterde internet haalt, mogelijk hetzelfde probleem zou kunnen hebben.

GPT-3.5 vs GPT-4 vs Gemini

Gemini heeft één versie die openbaar beschikbaar is. Deze versie is gratis. ChatGPT daarentegen heeft er twee: De gratis GPT-3.5 en de betaalde GPT-4. Het verschil tussen deze twee versies is groot. ChatGPT-4 is de meest geavanceerde AI tot nu toe. Het kan veel complexere opdrachten begrijpen en geeft ook antwoorden van een veel betere kwaliteit dan die van ChatGPT-3.5 en Gemini. Hierom wordt ChatGPT aangeraden voor het genereren van tekst en Gemini voor zijn extra functies, zoals informatie opzoeken op het internet en het lezen van foto's.

Conclusie

Zowel ChatGPT als Gemini hun eigen specialiteit waar de een beter in is dan de ander. Het is belangrijk om de AI-tool te selecteren die uitblinkt in het doel waarvoor jij het wilt gebruiken. Ondanks hun uitdagingen, blijven deze bots waardevolle hulpmiddelen voor het verwerken van digitale interacties, genereren van digitale content en het verkrijgen van informatie.

Vindwoorden: AI, AI vergelijking, artificial intelligence, kunstmatige intelligentie, chatbot, voorheen Google Bard BardAI (nu Gemini)

Was dit een antwoord op uw vraag?